Welkom

Pieter en Marieke Sanders lieten zich ruim veertig jaar verrassen door het actuele werk van zowel jonge en vaak nog onbekende kunstenaars uit binnen- en buitenland als door werk van gevestigde kunstenaars die hun sporen hebben verdiend. Hun omvangrijke collectie omvat schilderijen, tekeningen, sculpturen, klein plastiek, foto’s, installaties, videowerken en kunstenaarsboeken. De nadruk ligt op innovatief en conceptueel werk. De laatste jaren volgden zij met name de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, video en post-internetkunst.

In 2019 maakten Marieke Sanders en haar kinderen Albertine Zoetmulder en Pieter Sanders jr. bekend een selectie uit de collectie hedendaagse kunst, die zij samen met haar man Pieter Sanders (1938 – 2018) heeft verzameld, te willen onderbrengen bij vijf Nederlandse kunstmusea. Na een periode van intensieve oriëntatie en selectie werden maar liefst 225 werken verdeeld tussen het Centraal Museum Utrecht, Kunstmuseum Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en Teylers Museum Haarlem. Ter gelegenheid van deze overdracht presenteerden deze vijf musea de gezamenlijke tentoonstelling Collector’s Item waarin de collectie nog één keer als één geheel getoond werd. Deze tentoonstelling was van 14 november 2020 tot 7 maart 2021 te zien in Centraal Museum Utrecht.

In 2024 schenkt Marieke Sanders nogmaals een groot aantal werken van Finse fotografen uit de collectie aan Museum de Fundatie in Zwolle. Deze werken zijn, aangevuld met andere werken uit de collectie en werken van het museum zelf te zien van 8 juni in de tentoonstelling Noordelijk Licht: natuurfotografie, gecureerd door Maarten Bertheux. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 september 2024.

Nieuws / Recent

Susanna Majuri, High Tide 2006, Collectie Sanders

Noordelijk licht: natuurfotografie - Belangrijke schenking fotografie Pieter en Marieke Sanders

Vanaf 8 juni 2024 presenteert Museum de Fundatie de tentoonstelilng Noordelijk licht: natuurfotografie. In deze tentoonstelling staat de fotografische visie op de natuur en de relatie van mens tot de natuur centraal. Noordelijk licht: natuurfotografie belicht onderwerpen zoals de cycli in de natuur, de menselijke ingrepen in de natuur, inclusief het verstoren van het ecologisch evenwicht, en hoe de menselijkheid wordt weerspiegeld in relatie tot de natuur. Er zijn ruim 100 kunstwerken te zien, waaronder circa 50 werken van Finse fotografen uit de collectie van het verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders die Marieke Sanders aan Museum de Fundatie heeft geschonken.

De tentoonstelling is aangevuld met nog eens veertig andere werken uit de collectie van Pieter en Marieke Sanders en enkele schilderijen en fotowerken uit de eigen collectie van het museum. Daarnaast zijn vier kunstenaars gevraagd eigen presentaties te maken: Marijke van Warmerdam, Koos Breukel, Awoiska van der Molen en Miklos Gaàl. Gastcurator van Noordelijk licht: natuurfotografie is Maarten Bertheux.

Otobong Nkanga, Shaping Memory, 2012. © Stedelijk Museum Amsterdam

Collector’s Item in Centraal Museum Utrecht

De verzameling hedendaagse kunst van Pieter en Marieke Sanders, 14 november 2020 - 7 maart 2021

In samenwerking met Kunstmuseum Den Haag, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en Teylers Museum toont het Centraal Museum 70 hedendaagse kunstwerken uit de collectie van Pieter en Marieke Sanders. De werken zijn onderdeel van een schenking en een overdracht van maar liefst 225 werken aan de Staat der Nederlanden. Deze bijzondere schenking wordt gevierd met den tentoonstelling Collector’s Item, waarin de collectie nog één keer als één geheel te zien is. Ieder museum geeft invulling aan een zaal, waarin de bezoeker werk kan ontdekken van onder meer Marlene Dumas, Jan Hoek, Klaas Kloosterboer, Folkert de Jong en Gluklya. Over de collectie Sanders

Pieter en Marieke Sanders verzamelden vanaf de jaren zeventig actuele kunst van zowel jonge en nog onbekende, als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. De collectie van Pieter en Marieke Sanders vormt daarmee een fraaie afspiegeling van het kunstaanbod in Nederland uit deze periode. De nadruk ligt op innovatief en conceptueel werk. Schilderijen, tekeningen, sculpturen, klein plastiek, foto’s, installaties, videowerk: in vrijwel elk medium in verzameld. De collectie behelst vooral vroeg werk van onder meer Marlene Dumas, Babs Haenen, Hans Wilschut, Navid Nuur, Monali Meher, Driessens & Verstappen, Otobong Nkanga, Hannah van Bart, Katja Mater en nog vele anderen.