UitgelichtHedendaagse Finse fotografie uit de collectie van Pieter en Marieke Sanders

Pieter en Marieke Sanders verzamelen al meer dan 40 jaar hedendaagse kunst. Hun collectie bestaat uit een groot aantal schilderijen, sculpturen, installaties, foto’s en video’s van zowel jonge als gerenommeerde kunstenaars. De verzameling richtte zich vanaf het begin specifiek op schilderijen en sculpturen van Nederlandse kunstenaars, met name uit Haarlem en omgeving. Een deel daarvan is begin dit jaar geschonken aan het Instituut Collectie Nederland. In de loop der jaren is de collectie uitgebreid met enerzijds andere media zoals fotografie en video en anderzijds werk van opkomende en vooraanstaande internationale kunstenaars. De collectie Finse fotografie en video vormt een belangrijk recent onderdeel van de verzameling.

De afgelopen tien jaar trad in Finland een nieuwe generatie fotografen en videokunstenaars naar voren die onder de verzamelnaam The Helsinki School bekend staat. Bindende factor is hun opleiding aan de University of Art and Design, Helsinki, een opleiding met een grote nadruk op het ontwikkelen van een persoonlijke conceptuele benadering. Inhoudelijk en qua stijl zijn er dan ook grote verschillen tussen de kunstenaars. Toch is het duidelijk dat de alom aanwezige en imponerende natuur in Finland en het noordelijke licht belangrijke inspiratiebronnen zijn. Het landschap kan een lyrische, maar ook een melancholieke atmosfeer ademen. Zelfs als de natuur niet letterlijk als motief wordt gebruikt, klinkt de verhouding van de mens ten opzichte van de overweldigende natuur door in veel van het werk. Kunstenaars die deze verhouding in beeld brengen, vormen een aanmerkelijk onderdeel in de collectie van Pieter en Marieke Sanders. Daarnaast bevat hun verzameling ook enkele voorbeelden van Finse kunstenaars die zich vooral bezighouden met het portret of een meer narratieve benadering.

De tentoonstelling Uitgelicht toont hoe verzamelaars Pieter en Marieke Sanders zich al in een vroeg stadium door deze nieuwe richting in de fotografie hebben laten inspireren en deze in de jaren daarna zijn blijven volgen. De bezoeker krijgt een sprekend overzicht van de gevarieerdheid en bijzondere kwaliteit van de Finse fotografie. De tentoonstelling introduceert tevens hiermee deze stroming in Nederland.

Met werk van: IIkka Halso, Nanna Hänninen, Ari Kakkinen, Sandra Kantanen, Aino Kannisto, Pertti Kekarainen, Ola Kolehmainen, Anni Leppälä, Pekka Luukkola, Susanna Majuri, Arno Rafael Minkkinen, Riitta Päiväläinen, Mikko Sinervo, Santeri Tuori, Miklos Gaál en Pilvi Takala.

Auteur

Maarten Bertheux

Uitgeverij

Nieuw Dakota, 2010

Grafisch vormgeving

Rutger Fuchs

ISBN

978 90 816662 1 3

Verkrijgbaar bij

Nieuw Dakota